Sunday, November 15, 2009

TRYING MACRO PHOTOGRAPHY

sabtu n ahad...........hmmm apa en sesengat nak buat2 ek. nak berjalan2 ke KK or bandar seri begawan terasa malas (en sesengat dah kopak sebenarnya). jadi utk mengisi masa yg ada en sesengat mengeluarkan drybox lantas mengeluarkan kamera n lens2 utk di servis. hmmm..........bnyak btul habuk.  hmm......trfikir jugak en sesengat nak ambik pic bersifat makro nih tp apa kan daya nak beli macro lens ribu2 harganya. setelah puas digodek2 en sesengat tringat satu entri yg ditulis di satu blog yg en sesengat dah lupa apa nama blog tu mengenai "reverse lens". reverse lens ni ialah menterbalikkan lens utk mengambil gambar yg bersifat makro. jadi utk "mereversekan" lens nih terpaksa menggunakan reverse ring.

inilah rupa reverse ring adapter


ni lah rupa camera yg dah diterbalikkan lensnya

disebabkan en sesengat x mempunyai bnda alah ni maka en sesengat menggunakan teknik yg special iaitu teknik pegangan. hehehehe iaitu pegang jer lens tu guna tgn. maka en sesengat trus mengambil lens 50mm 1.8 nya n trus mencuba2 mengambil gambar makro nih. disebabkan lens dah diterbalikkan maka camera pun trus menjadi biol kerana x dapat men"detect" lens tersebut. maka seting yg digunakan ialah manual [M].  biasalah tgan pun bergegar jadi hasilnya x la secanggih mana pun. nak cari insect  x jumpa lak, nak cari bunga......umah bujang mana nak datang bunganya.....jadi en sesengat pun memotret jerlah objet2 disekelilingnya.............

jam en sesengat

cokelet kisses

yeayy  my guitar

my white konbes

bnyak lagi pic2 yg diambil.termasukalah pic pokok cili kt depan umah. malas en sesengat nak uploadkan.yerlah bukan lawa mana pun......

5 Responses to “TRYING MACRO PHOTOGRAPHY”

Liyana said...

suka photography ye...
link lah saya..if sudi..
hehe

sukiminna said...

wuyo..ni focus jerawat bes ni

sukiminna said...

tgkp gmbo serangge pun bes gak ni.cam spider ke, semut ke, sesengat ke.huahuahua.

en sesengat said...

to liyana - uiiiii sukeeeeee


to sukiminna - bukan takat jerawat.nak fokus kutu kt perut kucing pun bole

hati bernanah said...

oh.
camtu ek teknik nya.
menarik.

Related Posts with Thumbnails