Friday, November 6, 2009

chegu vs guru 3 - explicit verson

mengapakah individu sbg seorang guru perlu tahu pasal kmputer.ada juga individu2 yg fobia bila dgr pasal kmputer trutama yg dah berumur2 senja (kiranya dah nak pencen la). sebenarnya x perlu tahu smpai tahap blh edit guna adobe fotoshop tahap gaban atau leh wat html code sendiri tp memadaila tahu word,powerpoint n excell. x meletup la kmputer tu klw tersilap taip sikit. bapak aku yg dah umur 60 lebih pun boleh lagi berwebcam dgn cucu2. kat cni en sesengat menyenaraikan 10 "supaya" mengapa seorang guru perlu tahu komputer :-

1- supaya x perlu sikit2 bertanya mcmana nak play lagu minus one kt laptop padahal berkali2 dah diajar
(bebal betul la)

2- supaya x menyusahkan org lain dgn kerja sendiri

puan buta pc : en sesengat ni kertas soalan budak.nnti keyin masuk yer datanya
en sesengat   : eh kak sy wat yg year six jer, yg tahun 4 n 5 org lain buat

puan buta pc : ala....akak x tahu la pasal komputer ni
en sesengat   : aaaaa.....letak la ats meja tu.lagi pun sy x de bnyak kerja sgt nih just nak habiskan key in  data tahun 6 ni.pastu nak buat report "safari membaca" n nak keyin nama budak 253 org jer.

3- supaya x menggangu waktu cuti orang lain

puan buta pc : en sesengat blh tlg dtg sbtu ni x?akak nak latih budak nyanyi tp x tahu cmna nak hilangkan suara org menyanyi kt video karaoke tu
en sesengat : (go to hell lah engko)

5- supaya pekerjaan x terbatas..........smpai wording utk backdrop pun nak org lain buatkan apa kes wehhhhhh

6- supaya x ada org rasa dia boleh x buat kerja semata2 x tahu komputer n serahkan semua kerja pada org yg terer komputer

7- supaya x ada 2 3 nama saja pemegang jawatan tetap n berpencen klw ada kerja2 yg berkaitan dgn komputer

8- supaya x ada org yg dapat nama atas hasil susah payah org lain.

puan buta pc : dah siap ker sesengat yg kerja akak mintak tlg wat tu?
en sesengat  : dah kak....ada atas meja.

puan buta pc : okeh....klw dah siap akak nak submit kt pejabat
en sesengat   : (aku punya pun lom siap lagi wehhhhhhhh.....)

9- supaya x perlu nak kerah tenaga org utk buat kerja yg sepatutnya dibayar....
puan buta pc 1 : hadoiii....apa kena pc aku ni.virus ke apa.nak g hntar ke kedai la suruh2 tgok2 kan
puan buta pc 2 : x payah hantar jer pada en sesengat.dia pndai pasal kmputer2 nih.

10- supaya x perlu menyebabkan org lain kena ponteng g semayang jumaat sebb sibuk wat kerja org lain.....hadoila sek pun satu habis pukul 1150......1210 dah azan.hadoila.....g semayang zohor la jab.

6 Responses to “chegu vs guru 3 - explicit verson”

kenwooi said...

computer is very important these days.. =)

kenwooi.com

Shu Yi said...

i'm a teacher in the progress....pass by and saw ur post. good encouragement for those teachers..........
i love computers,although still cannot manage it very well.
tat's y we hv class about technology in institut perguruan too

Dilla Yusof said...

Sengat, akak memang setuju dgn fakta kau no.2,no.6 n no.7..cam sama je dgn yg akk alami.. Mereka bukan tak tahu tapi tak mahu nak mencuba. Kat sekolah akak, cekgu2 yg brumur boleh dikatakan semua celik IT, yg masalahnya yg muda2pun ada yg tk nk celik2 lagi.

en sesengat said...

to shu yi - u right shu yi .i think better IPG give more attention in word , powerpoint n ecxel, i know that very stupid but that things very important when we as a teacher. i know u can be a good teacher.

to dilla yusof - senasib kita kak. mmg salute utk cikgu2 yg berumur yg celik it kerana sggup brusaha nak blajar bnda yg baru. tp kt cni....kang dikata memandai2 plak nak ajar org yg lebih pngalaman dari kita.

DaHLia said...

sungguh la tu...
bab2 komputer jer seme nak serah kat aku.. nyesal lak tunjuk bakat dlm bidang pengkomputeran..
tp standard laa..kekadang buat gak sengal...buat derk jer org suh..hahaha

btw, bukan yg dah nk pencen, yg masih muda remaja baru2 posting pun bab2 komputer hampeh..xde inisiatif nk belajar..

Related Posts with Thumbnails