Thursday, November 12, 2009

INFRARED PHOTOGRAPHY

hmmmm en sesengat dah pokai sekarang.jarak waktu pmbayaran gaji utk oktober n november trlalu jauh.demnn im broke now. arghhhhhh......tp disebabkan telah teracun dek rakan2 yg tgah tergila2kn infrared fotography en sesengat telah membeli infrared filter kt lelong.com . adehhh....kopak2.sekarang en sesengat tgh menunggu kedatangan IR filter en sesengat tu. gogogogogo skynet goo....apakan infrared photography?haa....semua blh usha2 kt sini .

ni ialah contoh IR filter yg en sesengat search kt en google

tp nak dikira dr segi kualiti gmbar yg menggunakan filter ni agak kurang la berbanding dengan gambar yg diambil dgn dslr yg telah dioperatekan menjadi IR camera. utk pngetahuan yg x tahu camera yg tlh dioperatekan menjadi IR camera nih x blh lagi mengambil gambar yg normal kerana modifikasi yg telah dilakukan. en sesengat juga tgh mengumpulkan dana utk membeli camera nikon d50 member en sesengat yg dioffer dlm harga yg agak berpatutan. fuhh......camera ini akan dioperate sepenuhnya menjadi full IR camera.

contoh pic yg diambil dgn IR Filter

sesiapa yg nak tahu dgn lebih lanjut mengenai IR photogrphy nih blh la godek2 di website nih.

14 Responses to “INFRARED PHOTOGRAPHY”

hiee..terima kasih krn kongsi tentang IR nih.aku minat pada fotografi tapi tak pernah tau yang IR nih boleh tangkap gambaq menarik..tapi ada ke tak perbandingan antara bukan IR dan IR?
thanx :D

en sesengat said...

surela ada.cuba tgok dr segi dianya coloring. mmg unik n ada feelnya yg tersendiri. dgn IR nih kita dpt ambik warna2 yg x dpt dilihat dgn mata kasar n lebih dikenali sbg "infrared radiation". im still learning bro...hehehehe

hati bernanah said...

a ah la kan. baru aku sedar ke menarikan IR lense ni. tapi apa pun, bergantung pada kreativiti si fotografer jugak kan.

en sesengat said...

yups..ada guna gear puluhan ribu tp pic x da soul x le gak

hati bernanah said...

agreed! aku ni pun dah lama x bermain dgn kamera Panasonic Lumix DMC-LZ8 aku tu. (nama kamera nak gempak. walhal 8MP je. hahaha.)

en sesengat said...

ok dah tu.aku dulu guna camera nokia n70 music editon 2MP.hehehehehe

hati bernanah said...

huhuhu. tapi teringin nak ada dslr camera. adoi. bila la ada pakwe nak belanja ni. hihihi.

en sesengat said...

hebat itu pakwe klw le belanja dslr.suruh dia belnja dua la.kasik kt aku satu. D300 pun jadi laa

hati bernanah said...

dari bagi ko, baik aku jual kat ko. dapat inkam. hahaha.

en sesengat said...

haaa bleh gak.jual murah2 dah la.50 ringgit + free lens

ArELeEz said...

tul tuh! giler jauhlah jadual p'bayoran gj for oct & nov! semput dah nih! uhuks3..

en sesengat said...

hehehehe smput tahap gaban.adehla

anwaruddin said...

pergh, mmg semat siot gambat IR, aku bukan tau pun psl photography, tapi minat tu ade la, keep it up bro!

Related Posts with Thumbnails